Rólunk
Kedvezményeinkről
Webáruház
Online vásárlás
Ajánlatunk
Ízelítő termékkínálatunkból
Cikkek
Szakmai anyagok
Kapcsolat
Ahol elérhet minket

Az aphtákról általában
alapismeretek

Az aphták a népesség kb. 10%-át érintő, a száj leggyakoribb fájdalmas elváltozásai közé tartozó, szájfekélyek.

Előfordulásuk nőknél gyakoribb, mint férfiaknál. Minden életkorban megjelenhetnek, de a harmadik évtizedben legnagyobb az előfordulási esélyük. Az esetek közel felében családi halmozódás is megfigyelhető.

Az elváltozások legtöbbször bevezető tünetekkel jelentkeznek. Égő, fájdalmas érzés észlelhető 1-2 nappal a fekélyek megjelenése előtt. A fájdalom, a fekély és a gyulladás kialakulásával párhuzamosan, néhány napig még erősödik, majd fokozatosan csökken. A betegség oka ismeretlen, de számos előidéző faktor jöhet szóba.

Eredetére vonatkozóan többféle elmélet látott napvilágot:
  1. Vírusos eredet (herpesz vírus néhány alcsoportja)
  2. Bakteriális eredet
  3. Hormonális és vérképzőszervi elváltozások (a betegek 8-10%-ban mutattak ki vas-, folsav-, és B-vitaminhiányt, 2-5 %-uk pedig a béltraktus felszívódási zavarokkal járó betegségében szenvedett.)
Ezenkívül a gyomorfekély és a Crohn-betegség (folsav-, és B12 vitamin hiánya) is hajlamosító tényezőként tarthatóak számon. Gyakrabban fordulnak elő a premenstruációs időszakban. Valószínűleg a hormonoknak tulajdonítható, hogy terhesség alatt megszűnnek vagy ritkulnak a kiújulások (recidívák). Az aphták megjelenésében szerepet játszhatnak a különböző traumák (pl. fogászati kezelés utáni fekélyek), örökletes tényezők (szülők aphtája), emocionális tényezők (családi-, és munkahelyi problémák, vizsgadrukk, stb.).

Három klinikai megjelenési formája van:
  1. Mikulicz-aphta
  2. Cooke-aphta
  3. Sutton-aphta

Mindhárom elváltozás igen kellemetlen érzést; rossz közérzetet okoz, fájdalmas és nagymértékben gátolja a táplálkozást. A Mikulicz-aphta főként a 20. életév körül jelentkezik, de 6-14 éves korban is egyre gyakoribb. A Cooke-aphta az érett korban, a Sutton-aphta pedig közép- vagy időskorban jelentkezik nagyobb eséllyel.

Az aphtás szájgyulladásban szenvedőknél 70-80%-ban olyan antitesteket találtak, amelyek a szájnyálkahártya-szövetet veszik célba.

A kórkép kialakulásának kezdetekor egy-egy aphtás elváltozás, vagy néhány herpetiform (pontszerű) fekély alakul ki. Ezek eleinte évente 1-2-3 alkalommal, később havonta, hetente kiújulnak, tehát egyre gyakrabban.

1. Kis aphta, recidiváló aphta (Mikulicz aphta)

Lencsényi, általában egyesével, ritkábban multilokulárisan (több kisebb csoportban) jelentkező, gyulladásos udvarral övezett, igen fájdalmas fekély a nyálkahártyán. Nehéz elkülöníteni a stomatitis herpeticatól (herpesz vírus okozta fogínygyulladástól).

Hólyagképződés nem előzi meg a fekélyeket. Fájdalmasabbak, mint a herpeszes fekélyek és fő előfordulási helyeik elsősorban a lágyrészek (az el nem szarusodó nyálkahártyán, pl. az ajak belső felszínén, a pofákon, valamint a nyelv oldalsó felszínein). A fekélyeket szürkésfehér vagy sárgás álhártya fedi. Az elváltozások spontán, 12-16 nap alatt, gyógyulnak.

2. Nagy aphta, periadenitis mucosae necrotica recurrens (Sutton aphta)

A nagy aphta 1-4 cm átmérőjű, igen fájdalmas, kráterszerű, sárgás-szürkészöldes, fibrines álhártyával fedett fekély. Ezek a kemény tapintatú, kötőszöveti és izomréteget beszűrő, hosszan fennálló fekélyek könnyen összetéveszthetők carcinomás (daganatos) fekéllyel, ezért ajánlatos biopsiát (próbakimetszést) elvégezni.

Leggyakoribb előfordulási helyei a garat szájüreg felé eső része, a lágyszájpad, a pofák és a nyelv. Az igen erős fájdalom nyelési és étkezési nehézséget okozhat. A fekély előfordulhat péniszen, vaginában, gégében is reumatoid arthritishez, conjunctivitishez (szaruhártya gyulladása) társulva. A kis nyálmirigyekkel alábélelt nyálkahártyán leggyakoribb az előfordulási esélye. Fennállása átlagosan 6 hétre tehető és maradandó heggel gyógyul. Előfordulási gyakorisága 8% körül mozog; nőkön pedig gyakoribb, mint férfiakon.

3. Herpetiform ulceratio (Cooke aphta)

A recidiváló aphta egyik változatának tartják és oka egyelőre ismeretlen. A herpes simplexhez való hasonlósága miatt kapta a herpetiform elnevezést, de más betegségnek számít a láz, a gingivitis (fogínygyulladás) és a nyirokcsomó-duzzanat hiánya miatt.

Ezeket a szájnyálkahártya bármely területén előforduló, tűszúrásnyi-gombostűfejnyi, fájdalmas gyulladásos udvarral körülvett, fehér álhártyával fedett eróziók jellemzik. Gyakran fekélyek is kialakulhatnak, amelyek összefolyhatnak. Bárhol előfordulhatnak, de legfontosabb előfordulási helyük a nyelv szájfenék felöli oldala.

A fekélyek heg nélkül gyógyulnak. 10-100 erózió (fekély) is lehet egyszerre a szájban. Előfordulási gyakoriságuk 8-10% körül mozog, de a klinikai tapasztalatok emelkedő tendenciát mutatnak.

Az aphta kezelése:

Specifikus kezelést a mai napig nem ismerünk. Az allergizáló ágens dentális gócból is terjedhet, ezért a kezelés elkezdése előtt fontos a góctalanítás és a mechanikai irritációt okozó faktorok kiküszöbölése (éles szélű fogak, rossz tömések és pótlások javítása, illetve cseréje). A B1-B2-B6-C-vitaminok adása elősegíti a nyálkahártya gyorsabb regenerációját. A Neomagnol 1%-os oldatával való szájöblítés nem csak az allergéntől szabadítja meg a hámot, hanem fertőtlenítő hatása is van.

A szájhigiéné fenntartására a 0,2%-os chlorhexidines (Corsodyl) és sodium cromoglycatos szájöblítés szintén segíthet a panaszok enyhítésében. Ezenkívül B12-vitamin injekció, Folsav tabletta, vas (Tardyferon tabletta) is adható. Fájdalomcsillapításra a suspensio anaesthetica FONO (gyógyszertárban előállított fájdalomcsillapító folyadék) alkalmazható.


Információk az üzemeltetőről és a részletes üzletszabályzat
Rdent.hu © 2008 Minden jog fenntartva
Az oldalon található információk nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot!