Műfogsorviselés
Alapismeretek
Webáruház
Online vásárlás
Ajánlatunk
Fogsorápolás? Mivel?
Cikkek
Hasznos ismeretek
Kapcsolat
Ahol elérhet minket

Hasznos tanácsok műfogsorviselőknek
alapismeretek
A műfogsorviselésrőlMiért van szükség műfogsorra?

A műfogsor a már elvesztett fogak pótlásával javítja a megjelenést, valamint biztosítja a rágás és a beszéd zavartalanságát. A műfogsorviselés az ajak- és az arcizmoknak is támasztékul szolgál, ezáltal megakadályozza az arc foghiány miatti beesését, és visszaadja a harmonikus arcformát.

Miből készül a műfogsor?

A műfogsorok alapanyaga speciális műanyag, melyet gyakran fém részekkel is kombinálnak. Anyagából adódóan a fogsort mindig nedvesen kell tartani, mert ha kiszárad, eredeti formája deformálódhat. Ezért, ha nem viseli a fogsort, feltétlenül helyezze azt tisztítófolyadékba vagy vízbe.

Mennyire változtatja meg életét a műfogsor viselése?

Sok vonatkozásban javulni fog az életminősége, de vannak dolgok, amelyekre ezentúl több figyelmet kell szentelnie.
Az új protézis viselése eleinte kifejezetten kellemetlen, sőt kínos érzést is kelthet, mivel a megszokás rendszerint heteket vesz igénybe. A kezdetben kissé lazának tűnő fogsorhoz idővel az arc és a nyelv izomzata is alkalmazkodik, és segít helyben tartani azt. Előfordulhat, hogy fogsora elmozdul nevetés, köhögés vagy mosolygás alkalmával. Ilyenkor úgy helyezheti vissza protézisét, hogy nyel egyet vagy fogsorát óvatosan összezárja. A fogsorviselés kezdetén gyakran tapasztalható enyhe nyálkahártya-érzékenység és irritáció, valamint fokozott nyálképződés, de ezek a tünetek a megszokási periódus végére megszűnnek.

Tud-e majd enni az új fogsorral?

Igen, de az új fogsorral történő étkezés, rágás-gyakorlást kíván.
Először puhább, apróra vágott ételeket kell fogyasztani, ügyelve arra, hogy a rágás során lehetőleg a fogsor mindkét oldalát igénybe vegye. Ellenkező esetben a fogsor az egyoldalú terheléstől megbillenhet, és felsértheti az ínyt. Ha már megszokta az új fogsorát, fokozatosan visszatérhet eredeti étrendjéhez, de legyen óvatos! A túl kemény, nagyon forró, ragadós vagy könnyen morzsálódó ételek továbbra is problémát okozhatnak.

Mennyi ideig viselheti folyamatosan a fogsort?

Új fogsor átvételekor kérje ki erről fogorvosa tanácsát!
Általánosan javasolt, hogy az első napokban folyamatosan, még éjjel is hordja fogsorát, s csupán tisztításhoz vegye ki. Így lehet leggyorsabban megszokni az új fogsort. Az állandó fogsorviselés okozta kezdeti problémákat a fogorvos folyamatosan korrigálja.

Kell-e a műfogsort alakítani?

Igen, ez időnként szükségessé válhat, mivel a szájüregben természetes élettani változások mennek végbe, melyek a fogsor illeszkedését is befolyásolják. A kor előrehaladtával az állcsont, a fogmeder-csont és az íny egyaránt visszahúzódik, így megváltozhat az állcsontok egymáshoz való helyzete. A meglazult műfogsor stabilitását sokszor ún. "alábéleléssel" helyre lehet állítani. Amennyiben műfogsora már nagyon elhasználódott és már nem korrigálható, fogorvosa új protézis készítését fogja javasolni.

Megjavíthatja házilag is a műfogsorát, ha valami problémája van vele?

NEM! Az otthoni javítgatás nemcsak a fogsort teszi tönkre, hanem komoly egészségkárosodást is okozhat! A törött protézist ne próbálja házilag megragasztatni, mert erre a kereskedelemben kapható általános ragasztók alkalmatlanok, mivel azok a szervezetre káros kémiai anyagokat is tartalmazhatnak.


A műfogsorrögzítő krémSzükséges-e a műfogsorrögzítő krém használata?

A rögzítőkrém használatának előnye, hogy növeli használójának biztonságérzetét mind pszichés, mind pedig fizikai értelemben.

  • A rögzítőkrém használat közben növeli a stabilitást és a rágóerőt, valamint védi a nyálkahártyát a protézis okozta mechanikai sérülésektől.
  • A krém, ezenfelül, megakadályozza az ételmaradék protézis alá jutását azáltal, hogy kitölti a műfogsor és az íny közötti hézagot.
  • Fontos tudni, hogy a krém elhasznált, rosszul illeszkedő protézisek rögzítésére és korrekciójára nem alkalmas.


Hogyan működik a Blend-a-dent rögzítőkrém?

A krém anyaga a nyál természetes tapadóképességét növeli. A rögzítőkrém erőteljesen fokozza a nyál viszkozitását, ezáltal stabilizálja a műfogsort.

Hogyan kell használni a rögzítőkrémet?

A rögzítőkrémet a protézisre kell felvinni (az alábbi ábrák szerint), majd a felvitel után a műfogsort a szokásos módon a szájba kell helyezni.A krémet nem kell elkenni a műfogsoron, mert a rágónyomástól egyenletesen eloszlik a műfogsor belső felületén. Behelyezés után várjon néhány percet, és csak utána fogyasszon ételt és italt. A ragasztás után műfogsorát bármikor könnyedén ki tudja majd venni. A ragasztó esetleges maradványait nedves fogkefével lehet eltávolítani.

Mitől különleges a Blend-a-dent műfogsorrögzítő krém?

Klinikai tesztek bizonyítják, hogy a Blend a-dent műfogsorrögzítő krém jelentősen megnöveli a harapás erősségét. Műszeres klinikai vizsgálat alapján, melyben négyezernél is több műfogsorviselő vett részt, megállapították, hogy a Blend-a-dent műfogsorrögzítő alkalmazása a használók több, mint 70%-nál növeli a harapási erőt és a fogsor stabilitását.


A tisztítótabletta


Miért kell másképpen tisztítania a műfogsorát, mint a saját fogaimat?

Alapvetően azért, mert a természetes fognak és a műfogsornak különböző az anyaga. A műfogsor különleges ápolást és fokozott gondozást igényel. Ugyanúgy, mint a saját fogainkat, a protézist is minden nap meg kell tisztítani a rárakódó lepedéktől és ételmaradékoktól, azonban eltérő anyaga és élettani tulajdonságai miatt a műfogsorról nehezebb a lepedék maradéktalan eltávolítása.

Miért fontos a műfogsor tisztasága?

Mert a fogsor tisztasága a szájüreg egészségét is befolyásolja. Részleges protézis viselésekor különös gondot kell fordítani a meglevő fogak épségének megőrzésére, mivel a fogsorviselés különösen a műfogsor és a valódi fogak kapcsolódásánál okoz fokozott lepedék-felhalmozódást.
Teljes protézis behelyezése előtt ajánlott az íny, a nyelv és a szájpadlás puha fogkefével történő tisztítása, mely a lepedék eltávolítása mellett a szájnyálkahártya vérellátását is fokozza!

Elegendő-e csak fogkrémmel tisztítani a műfogsort?

Nem, mert a műfogsor a "hagyományos" tisztítás után nem lesz tökéletesen tiszta és higiénikus. A fogkrémek használatának elsődleges célja a fogszuvasodás és más, a természetes fogazattal kapcsolatos problémák (pl. ínygyulladás, ínyvérzés) megelőzése.

Létezik-e, hogy a műfogsora fogköves lesz?

Igen, mert a hiedelemmel ellentétben fogkő nemcsak természetes fogakon alakulhat ki. A fogkő a természetes fogakon kívül a műfogsoron és más fogpótlásokon is lerakódhat a felhalmozódott lepedék elmeszesedése miatt. Ez eleinte sárgásfehér, de idővel elszíneződhet. A protézisre lerakódott fogkő eltávolítása nehéz és esetenként a fogsor anyagának sérülését is okozhatja, ezért a fogkő protézisről való eltávolításával kapcsolatban kérdezze meg fogorvosát!Megelőzhető-e fogkőképződés a műfogsoron?

Igen, megfelelő tisztítással!
A megelőzés alapja a lepedék maradéktalan eltávolítása és az ismételt lepedékképződés megakadályozása.

A Blend-a-dent Ultra speciálisan műfogsorra kifejlesztett tisztítótabletta, mely azon kívül, hogy eltávolítja a szennyeződéseket és elpusztítja a baktériumokat, olyan speciális védőréteget is képez a fogsoron, mely akár 70%-kal is képes csökkenteni a lepedék lerakódást, így rendszeres használata védelmet nyújt a fogkőképződés ellen is.

Hogyan tisztítsa meg a műfogsorát?

Először mechanikusan távolítsa el a szennyeződéseket a fogsorról, majd használjon műfogsortisztító tablettát. Tisztításkor először alaposan öblítse le a fogsort, majd megnedvesített fogkefével finoman dörzsölje le valamennyi felületét, az elhorganyozásokat is beleértve. Ügyeljen a bemélyedésekre, valamint a fogak közötti területekre, ahol könnyebben felhalmozódik a lepedék. Ezután használjon tisztítótablettát, mely maradéktalanul eltávolítja a makacsabb szennyeződéseket a fogsorról, elpusztítja a gyulladást, illetve a kellemetlen leheletet okozó baktériumokat.

Hogyan kell használni a műfogsortisztító tablettát?A tablettát a műfogsorral együtt egy üres pohárba kell helyezni, majd langyos vízzel kell megtölteni a poharat, és hagyni, hogy az oldat kifejtse hatását. Mielőtt használná a tisztítótablettát, olvassa el figyelmesen a mellékelt tájékoztatót, és csak az utasításnak megfelelően használja azt! Ha befejezte a tisztítást, a visszahelyezés előtt öblítse le fogsorát.
A tisztítótabletta olyan mértékű tisztaságot képes biztosítani Önnek, amire minden nap szüksége van, így javasolt napi egy tabletta használata.

Hogyan tisztít a Blend-a-dent Ultra tabletta?

A Blend-a-dent Ultra 2 lépésben tisztítja meg a műfogsort.
  1. Az első fázisban eltávolítja a mindennapos használat során lerakódó makacsabb szennyeződéseket (pl. kávé, tea okozta foltokat, dohányzás okozta elszíneződéseket).
  2. A második fázisban elpusztítja a gyulladást és kellemetlen leheletet okozó mikroorganizmusokat (baktériumokat és gombákat), így fogsora a tablettával való tisztítás után higiénikus és teljesen tiszta lesz.

Miben egyedülálló a Blend-a-dent Ultra tisztítótabletta?

Csak a Blend-a-dent Ultra képes olyan speciális védőréteget képezni a műfogsoron, mely gátolja a lepedék lerakódását.
Ez a védőréteg a tisztítási folyamat során képződik a műfogsoron, és akár 70%-kal is képes gátolni a lepedék lerakódását. A védőréteg azáltal, hogy segít megakadályozni a lepedék lerakódását a műfogsoron, megelőzi a fogkő kialakulását.
A legjobb hatás elérése érdekében javasolt a tablettát mindennap használni. Fontos tudni, hogy a Blend-a-dent Ultra által képzett védőréteg nem befolyásolja a protézisrögzítő krém hatékonyságát.

Szükséges-e a rendszeres fogorvosi ellenőrzés?

Igen, mert a fogorvosi vizsgálat nemcsak a fogsor állapotát és illeszkedését ellenőrzi, hanem kiterjed az egész szájüreg vizsgálatára is. A szájnyálkahártya vizsgálatával időben felfedezhetőek és gyógyíthatóak különféle szájbetegségek, valamint rákmegelőző állapotok.*Forrás: Blend-a-Dent katalógus. A szöveg és az illusztrációk felhasználása a Procter&Gamble engedélyével történt.*

Információk az üzemeltetőről és a részletes üzletszabályzat
Rdent.hu © 2008 Minden jog fenntartva
Az oldalon található információk nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot!