Műfogsorviselés
Alapismeretek
Webáruház
Online vásárlás
Ajánlatunk
Fogsorápolás? Mivel?
Cikkek
Hasznos ismeretek
Kapcsolat
Ahol elérhet minket

Hogyan ápolja helyesen fogsorát?
hasznos ismeretek


Az átlagéletkor emelkedésével nő az idősek száma és a fogsorviselők száma is.

A fogsorok megfelelő ápolása egyaránt fontos egészségügyi, esztétikai és a kellemetlen szag elkerülésének szempontjából is.

A szájban található felületeket - függetlenül attól, hogy azok természetesek vagy mesterségesek - kb. 30 perc elteltével egy pelikulának nevezett, kb. 1 mikron vastag réteg vonja be, ami a nyálból származó anyagokból képződik és fő alkotóeleme a glikoprotein. Ez a vékony, láthatatlan pelikula alkalmas arra, hogy ételmaradékok, elhalt hámsejtek ragadjanak hozzá vagy baktériumok, gombák telepedjenek meg rajta.

Az ide került baktériumok azonnal szaporodni kezdenek és az elején láthatatlan, majd később látható réteget képeznek, amit lepedéknek nevezünk. A lepedék - a baktériumokon kívül - fehérjéket, szénhidrátokat, baktériumok anyagcseretermékeit és elhalt baktériumokat tartalmaz.

A lepedék az idő múlásával folyamatosan változik, egyre nagyobb számban jelennek meg azok a baktériumok, amelyek az ínygyulladásért felelősek. A fogfelszínhez tapadó lepedék a nyálból szervetlen ionokat köt meg, ezáltal egyre keményebbé válik, lassan elmeszesedik. Így alakul ki a fogkő.

A lepedék képződését több tényező is befolyásolja. A nyál mennyisége és minősége jelenti azt a természetes védelmet, ami fékezi a túlzott lepedékképződést. A nyál lemossa a lepedék egy részét, a benne található enzimek és immunanyagok révén gátolja a baktériumok túlzott elszaporodását. Ezzel magyarázható, hogy a szájszárazságban szenvedő fogsorviselőknél a lepedékképződés, a kellemetlen lehelet kialakulása sokkal gyakoribb.

A fogsorviselők különleges gondot kell fordítsanak a szájhigiénére és a fogsor tisztántartására.

Az új fogsort relatív könnyű tisztítani. A régebbi fogsorokon a viselője életstílusa visszatükröződik. Ha Ön dohányzik, jellegzetes lerakodás jelenik meg a fogsorokon, ha viszont sokat kávézik az is elszíneződést okoz. Továbbá a csokoládé és egyes üdítők is képesek a fogsorok elszíneződését előidézni.

A fogsor alapanyagául szolgáló műanyagban olyan pórusok találhatóak, amelyek lehetőséget biztosítanak bizonyos mikroorganizmusok megtelepedésére. Elsősorban a metakrilát alapú fogsorokra jellemző, hogy a nem tökéletes a polimerizáció következtében buborékok keletkeznek, amelyek kidolgozás után kis bemélyedések, üregek formájában jelennek meg a fogsor felszínén. (Mikroszkóppal megdöbbentő látvány.) A pórusok száma a polimerizáció függvénye, különösen rossz a helyzet a gyengébb minőségű anyagok és a javítások esetén.

A sima, fényezett felületekre nehezebben tapad a lepedék és könnyebb eltávolítani is, mint az érdes felületekről. A fogsorokra jellemző, hogy ameddig a fogak és a külső felületek fényesek addig a belső nyálkahártyával érintkező felület nincs felfényezve. Ez tudatosan van így kialakítva, mert jobb tapadást biztosít, de a tisztításnál nagyobb figyelmet igényel. A fogsorok pórusaiban és a rárakódott lepedékben egy sor olyan mikroorganizmus is el tud szaporodni, amelyek kellemetlen tüneteket okozhatnak. Jellegzetes, például, a gombafajok közül a Candida Albicans, amely nagy affinitást mutat a műfogsorok iránt. Előszeretettel telepedik meg és szaporodik a fogsorok felületén és nehéz innen véglegesen kiirtani. A gombák elszaporodása következtében a nyálkahártya élénkvörössé válik, jellegzetesen csak a fogsorral fedett területen. A betegek gyakran égő érzésről, fájdalomról panaszkodnak.

A lepedékben elszaporodó baktériumok közül egy másik fontos csoportot azok a mikroorganizmusok alkotják, amelyek a kellemetlen leheletért felelősek.

A tisztításhoz mechanikai és vegyi tisztító módszerek, valamint ezek kombinációja áll rendelkezésre.

A mechanikai fogsortisztítás legkiválóbb eszköze a külön erre a célra kifejlesztett fogsortisztító kefe. Gyakran használatos még a hagyományos fogkefe és a körömkefe. A mechanikai tisztításnál nagy figyelmet kell fordítani a fogsortörés megelőzésére. Gyakori ugyanis a fogsorok leejtése. Ennek megelőzése céljából ajánlatos egy vízzel töltött edény vagy a kézmosó kagyló felett végezni a fogsorápolást.

A vegyi fogsortisztításra sokféle oldatot kipróbáltak. Ilyen a nátrium-hipoklorit, az ecet, stb. Ma már léteznek olyan gyári készítmények, amelyek elpusztítják a baktériumokat, nem károsítják a fogsort, nem irritálják a szájnyálkahártyát és könnyen kezelhetőek.

A fogsorfertőtlenítő tabletták maguktól oldódó pezsgőtabletták formájában kerülnek forgalomba. A megfelelő hatás elérése érdekében, 10-20 perces áztatás szükséges, lehetőleg meleg (50 fokos) vízben.

A megfelelő ápolással nemcsak a fogsorok élettartama növelhető meg, hanem a fogsorviselés minősége is lényegesen javítható.
Információk az üzemeltetőről és a részletes üzletszabályzat
Rdent.hu © 2008 Minden jog fenntartva
Az oldalon található információk nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot!