Alapismeretek
Szájápolás gyermekkorban
Webáruház
Online vásárlás
Ajánlatunk
Szájápolás? Mivel?
Cikkek
Hasznos ismeretek
Kapcsolat
Ahol elérhet minket

Szájápolás gyermekkorban
miért fontos a szájápolás?
A maradó fogak egészségének egyik legfontosabb biztosítéka a tejfogak egészségének megőrzése. A tejfogak elváltozásai jól előrevetítik a maradó fogak szuvasodásának esélyét. Ha kisgyerekkorban sikerül az étrendet és a szájápolást oly módon kialakítani, hogy a tejfogak nem romoljanak, az egy igen bíztató alap arra, hogy a gyermek - képességeinek fejlődésével és tökéletesítve szájápolási technikáját - maradó fogait hosszú éveken keresztül épségben meg tudja őrizni.

Ha a tejfogakon szuvasodás jelei láthatóak, akkor az egyértelműen arra utal, hogy valamit nem tökéletesen csinálunk. Ilyenkor igyekezni kell - akár szakember segítségét is igénybe véve - megoldást találni a helyzetre. A tejfogak szuvasodása ronthatja a kisgyermek általános egészségi állapotát, befolyásolja a rágást és a beszédét.

Mivel a tejfogak alapként, helyfenntartóként szolgálnak az állkapocs kialakulásához is, a szuvas tejfog elvesztése miatt előfordulhat, hogy gyermekének maradó fogai rendezetlenül nőnek ki. Ebben az esetben később fogszabályzásra lehet szükség.

Ezért fontos a fogszuvasodás megelőzése, a fogakon keletkező lepedék rendszeres eltávolításával, a helyes táplálkozás és a rendszeres fogorvosi vizsgálaton való részvétellel.


0-2 éves kor

A szájápolásnak a baba születésével kell kezdődnie. Minden szoptatás, etetés után gyengéden meg kell törölni a csecsemő ínyét. Ennek eszközeként használható egy ujjra csavart nedves gézlap vagy zsebkendő.


Fogzás

Elsőként legtöbbször az alsó két metszőfog tör elő körülbelül a születés utáni hatodik hónapban.

A fogzás ideje alatt az íny érzékenyebbé válhat, hiszen a fogak előtörése kellemetlenséggel, fájdalommal jár. A kicsi rossz közérzetén segíthetünk, ha az ínyét ujjunkra csavart tiszta, nedves gézzel masszírozzuk.

Hűtött rágóka is segíthet enyhíteni a baba fájdalmait, mivel a hideg nyugtatja az érzékeny ínyt.

A fogzás kellemetlenségeinek enyhítésére használható Dentinox fogzást segítő csepp is.


Szájápolás

Az első fogak megjelenésével (6-8 hónapos korban) meg kell kezdeni a fogmosást. Természetesen az elején a szülőkre hárul ez a feladat. Naponta legalább kétszer, reggeli után és lefekvés előtt fogkefe segítségével a fogakat tisztítani kell eltávolítva a lepedéket. A lepedékeltávolítás célja a fogszuvasodás és az ínybetegségek megelőzése.

Az áruházunkban kapható kimondottan olyan fogkefe, amely arra lett kifejlesztve, hogy a szülő kényelmesen és gyengéden tudja megmosni a kisgyermek fogát.

Újra húzható fogkefe és fluorid mentes fogkrém >>>

10 hónapos kor körüli csecsemő részére létezik úgynevezett babafogkefe, melynek feji részén pici gumitüskék vannak. Tisztító hatását a rágcsálásakor meginduló bővebb nyálképződés biztosítja.

Egy éves kor után el lehet kezdeni tanítani a babát a fogkefe használatára. Ilyenkor azon kívül, hogy a szülők megtisztítják a gyermek fogát, célszerű beszerezni az első saját fogkefét, amit már egyedül használ. A gyermekeknek speciális fogkefére van szükségük, melynek különösen kicsi fején puha, műanyag szálak találhatók. A fogkefék néhány hónap alatt elhasználódnak. 4-5 havonta, fertőző betegség esetén pedig azonnal, ajánlatos kicserélni őket.

Két éves korig nem feltétlenül az alapos fogmosás, hanem a rendszerességre nevelés fontos. A fogmosás semmiképpen nem szabad erőszakkal kivitelezni; az esti és reggeli tisztálkodás játékos részévé kell tenni. Legegyszerűbb megoldás a szülőkkel való közös fogmosás játéka, a példamutatás, mert a gyermekben ösztönösen él az utánzási vágy és az önállóságra törekvés. A rendszeresség hatására a gyermek hozzászokik a fogmosási ceremóniához, későbbiekben pedig kézügyessége fejlődésével a fogkefe mozgatása is egyre hatékonyabb lesz.

Ebben a korban a szájápoláson kívül a fogak egészségének megőrzése érdekében figyelni kell a következőkre is:
 • a természetes táplálás (szopás) fontossága
 • az anyatejes táplálás fontossága
 • megfelelő cumi választása
 • édes folyadékok mellőzése

2-6 éves kor

Megfelelő gyermekfogkefe és gyermekfogkrém használatával hat éves korig szülői felügyelet mellett a fogmosás fokozatos tökéletesítése a legfontosabb feladat.


Milyen a választandó fogkefe?

A gyerekeknek speciális gyermekfogkefére van szükségük, melynek különlegesen kicsi fején puha, lekerekített végű sörték találhatóak. A fogkefét 3-4 havonként mindenképpen, fertőző betegség után azonnal ajánlatos kicserélni.

Ajánlott fogkefe >>>


Milyen fogkrémet válasszunk?

A fogkrém választásánál fontos szempont, hogy a gyermek kedvelje. A kellemes ízű fogkrém élvezetesebbé teszi a fogmosást így a gyermek szívesebben használja és a megfelelő hatékonyság is könnyebben elérhető.

A tejfogak tisztítására csökkentett fluoridtartalmú gyermekfogkrémet használjon, erre azért van szükség, mert a gyermekek hajlamosak a jó ízű fogkrém egy részét lenyelni. A túlzott fluorid bevitel a maradó fogak foltosodást okozhatja.

Fontos, hogy kisgyermekkorban csak kevés, maximum borsónyi mennyiséget kell a fogkrémből egyszerre használni.


Hogyan mossa meg gyermeke fogát?

A szülő feladata a gyermek fogainak tisztítása nagyjából óvodás korig, de továbbra is szükséges, hogy a szülő jelen legyen és felügyelje a fogmosást mindaddig, ameddig a helyes technika ki nem alakul. Nem csak azt érdemes ellenőrizni, hogy a fogmosás megtörténtét-e, hanem a helyes technikát is.

A gyermekek számára ajánlott fogmosási technika a következő lépésekből áll:
 • A fogmosást kezdjük az elülső felső fogaknál. Helyezzük rá a fogkefét a fogak-íny határára, és apró, gyengéd ún. sikáló mozdulatokkal távolítsuk el a lepedéket.
 • Ezután hasonló kis mozdulatokkal haladjunk a fogak külső felszínén a hátsó fogak felé, majd a hátsó fogak belső oldalát is tisztítsuk meg.
 • A következő lépésben a metszőfogak belső oldaláról távolítsuk el a lepedéket úgy, hogy a fogkefét függőleges helyzetben tartjuk.
 • Végül, apró, sikáló mozdulatokkal tisztítsuk meg a rágófelszíneket is.
 • Ismételjük meg ugyanezeket a mozdulatokat az alsó fogaknál is.
Ebben a korban, a szájápoláson kívül, a fogak egészségének megőrzése érdekében figyelni el a következőkre is:
 • megfelelő táplálkozás (nassolás)
 • édes folyadékok fogyasztása
 • fluor adagolás
 • rossz szokásokról való leszoktatás (cumizás, újszopás)
 • fogorvosi ellenőrzés

6-12 év, a fogváltás időszaka

Ezt az időszakot a fogváltás jellemzi. A bölcsesség fogak kivételével 12 éves korra kialakul a felnőttekre jellemző fogsor. A szájápolás szempontjából a legfontosabb, hogy a gyermek elsajátítsa az önállóan végzett tökéletes fogápolást.

8-9 éves kor körül lassan be kell vezetni a fogselyem használatát. Ez a leghatékonyabb eszköz a fogközök tisztítására.

Szükség esetén, ha a nyelv lepedékes, a nyelvtisztításra is oda kell figyelni.

A helyes és hatékony szájápolás elsajátításában nagy segítséget nyújt a plakkfestés. Ez egy otthon is elvégezhető, egyszerű, de ugyanakkor hatékony módszer a fogmosás ellenőrzésére. Különböző típusú plakkfestők vannak forgalomban folyadék vagy tabletta formájában. Jellemzőjük, hogy a lepedéket elszínezik és ezáltal könnyen ellenőrizhető a fogmosás eredménye, illetve egyedivé tehető a technika. Addig és olyan eszközzel, módszerrel kell fogat mosni, ameddig a lepedéket sikerül teljes mértékben eltávolítani.

Ma már rendelkezésünkre állnak a fogmosáson kívül olyan módszerek, amelyekkel lehetőségünk van a fogainkat ellenállóbbá tenni (fluorozás); sőt, újabban a zománcból kioldódott kalcium is bizonyos mértékig visszaépíthető (remineralizálás).


Helyi fluorozás

A helyi fluorozás legegyszerűbb eszköze a fluor tartalmú fogkrém. Ma már mindenkinek ajánlott a fluoros fogkrém használata (a gyermek életkorának figyelembevételével). 12 év felett már a felnőtt fogkrémek használhatóak, amelyekben 1000 -1400 ppm fluor található. A fogkrémek leggyakrabban szervetlen nátrium-fluoridot vagy nátrium-monofluor-foszfátot tartalmaznak. Egy külön csoportot képeznek a szerves amin-fluoridot tartalmazó Elmex fogkrémek. A fogak erősítésének hatásos módja ennek a gélnek alkalmazása, amit kizárólag hetente egyszer szabad használni. A fluorbevitelnek más formái is lehetségesek, pl. a szájvizek.

A fluor túladagolására, ami a fogak fehér színű foltosodását eredményezi, figyelni kell, és tudatosan a napi szájhigiénés rutinba be kell építeni. Különösen fontos ez olyan helyeken, ahol az ivóvíz fluortartalma magas. Magyarország településeinek zömére inkább az ivóvíz alacsony fluortartalma jellemző, de vannak kivételek. A különböző forrásokból (ivóvíz, fluortabletta, tea, ásványvíz, fogkrém, szájvíz, stb.) származó fluormennyiség összeadódik.


Remineralizáló kezelés

A Tooth Mousse megjelenésével, ami újdonságnak számít még a magyar piacon, egy újabb lehetőség van a fogorvosok kezében a fogszuvasodás megelőzésére és, bizonyos esetekben, a kezdődő fogszuvasodás kezelésére. Fogorvos javaslatára és felügyelete mellett otthon is használható.

Ebben a korban a szájápoláson kívül a fogak egészségének megőrzése érdekében figyelni kell a következőkre is:
 • Rendszeres fogorvosi ellenőrzés
 • Prevenciós program (barázdazárás)
 • Szükség esetén fogorvosi kezelés
 • Fogszabályozás

12-18 éves kor

Fogászati szempontból ennek az életkornak a következő jellemzői vannak:
 • Befejeződik a végleges felnőttekre jellemző fogazat kialakulása, kivéve a bölcsesség fogakat, amelyek előtörése elhúzódhat. Szájápolási szempontból a cél az egyéni sajátosságokat figyelembe vevő tudatos szájápolás kialakítása. Az ehhez szükséges eszközöket a felnőtteknek készített teljes kínálatból választhatjuk ki. Segítségére lehet „A tudatos szájápolás” című tanulmányunk, amit a hírlevél feliratkozóknak küldünk el.
Ebben az életkorban zajlik a fogszabályozó kezelések zöme, ami különös odafigyelést igényel. A fogszabályozó készüléket viselő gyermekek szájápolása nehezített, ezért különleges, kimondottan erre a célra kifejlesztett eszközök állnak a rendelkezésre.

A bölcsességfogak előtörése jellemzően ennek az időszaknak a végére tehető és – sajnos - gyakran okoz kellemetlenségeket. Ennek az oka az, hogy civilizálódásunk következtébe egyre kevesebbet rágunk és így az állcsontok is egyre kisebbek és fejletlenebbek lesznek. Az így kialakult helyhiány miatt a bölcsességfogak számára nincs elegendő hely, ezért az előtörésük megnehezített.

Célszerű szakemberrel megbeszélni és egy röntgenvizsgálattal eldönteni, hogy a bölcsességfogaknak milyen esélyük van az előtörésre. Ha jók az esélyek, akkor az esetleges gyulladásos, fájdalmas periódusokat fokozott szájhigiéniával, fertőtlenítő, pl. Corsodyl-os, szájöblítővel, esetleg valamilyen gyulladáscsökkentő ecsetelő használatával át kell vészelni.
A bölcsességfogak időszakosan nőnek, ezért akár többször is okozhatnak kellemetlenséget, mire végre elfoglalják végleges helyüket.

Ha a gyulladás az arc duzzanatával is jár, mindenképpen célszerű a fogorvost felkeresni, hiszen ilyenkor antibiotikum adására is szükség lehet.

Ha a röntgenfelvétel szerint a bölcsességfognak nincs helye a fogsorban vagy ferdén helyezkedik el, szükséges a sebészeti eltávolítását megszervezni.

Ebben a korszakban fontos figyelemmel kísérni az íny állapotát is, mert igaz, hogy az ínygyulladás gyakorlatilag bármelyik időszakban jelen lehet, de léteznek olyan nagyon nehezen kezelhető, súlyos ínybetegségek, amelyek jellemzően ebben a korban kezdődnek.

A nyelvtisztításról is itt kell beszélnünk. A nyelvet normális körülmények között nem kell külön tisztogatni, de ha a felületén vastag lepedék található, azt már célszerű finoman eltávolítani. Ez a művelet azért lehet fontos, mert a kutatások azt igazolják, hogy a kellemetlen lehelet okozója gyakran a nyelvlepedék. Serdülőkorban, amikor amúgy is nagy érzelmi viharok zajlanak le az ifjak lelkében, nem szerencsés, ha megjelenik a kellemetlen lehelet.

Ha ilyesmit tapasztalnak és a nyelvtisztítás nem elegendő (nyelvkaparók), természetesen léteznek erre a célra kifejlesztett termékek is. Ilyen pl. a TheraBreath termékcsalád.

Ebben a korban a szájápoláson kívül a fogak egészségének megőrzése érdekében figyelni kell a következőkre is:
 • rendszeres fogorvosi vizsgálat
 • prevenciós program
 • helyes táplálkozás
 • fogszabályozás
 • szakszerű fogorvosi ellátás, MI (minimal invasive) fogászat
 • a legfontosabb időszak a káros szenvedélyek kialakulásának megelőzésében (dohányzás alkoholfogyasztás, drog)

Bármilyen kérdése, problémája van, beszélje meg fogorvosával!Információk az üzemeltetőről és a részletes üzletszabályzat
Rdent.hu © 2008 Minden jog fenntartva
Az oldalon található információk nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot!