Ínybetegségek
Alapismeretek
Webáruház
Online vásárlás
Ajánlatunk
Próbálja ki termékeinket!
Cikkek
Hasznos ismeretek
Kapcsolat
Ahol elérhet minket

Amit az ínybetegségekről tudni kell!
alapismeretek


Mi az ínybetegség?

Az ínybetegségek olyan gyulladásos megbetegedések, amelyeket nem egy külső baktériumtámadás (fertőzés) okoz hanem, a szájban egyébként is jelenlevő baktériumok elszaporodása a felelős kialakulásukért. A nagyszámú baktérium és az általuk termelt méreganyagok az ínybe jutva a szervezet védekezését váltja ki, ami gyulladással jár. Ha ez a gyulladás hosszú ideig fennmarad, a fog tartószövetei megbetegednek, lebomlanak és ez végül a fogak elveszítéséhez vezethet.


Kinél alakulhat ki ínybetegség?

Gyakorlatilag mindenki veszélyeztetett, ma már az ínygyulladás népbetegségnek számít. Az íny körül mindenkinél jelen vannak a baktériumok, a fogakon normális körülmények között is képződik egy biofilmnek, lepedéknek nevezett réteg, amely ételmaradékok és baktériumok tömegét tartalmazza.

Két fontos dolog befolyásolja az ínybetegségek kialakulását; az egyik a lepedék mennyisége, a másik a szervezet ellenállóképessége. Az egyéni ellenállóképesség igen különböző, ezért nagy különbségek vannak abban, hogy ki milyen mennyiségű lepedéket képes elviselni.

A legveszélyeztetettebbek azok, akiknél a lepedékképződés, fogkőképződés fokozottabb vagy a védekezés valamiért gyengébb. A védekezőképességet számos tényező befolyásolja. Ilyen például a dohányzás, cukorbetegség, stb.


Öröklődhetnek az ínybetegségek?

Kutatások bizonyítják, hogy a lakosság 30%-a genetikailag fogékony az ínybetegségekre. Ezeknél az embereknél hatszor nagyobb az esély ilyen betegségek kialakulására, mint az átlag lakosságnál. A hajlamos egyének kiszűrése genetikai vizsgálatokkal, már a betegségek kialakulása előtt segíthet számukra, hogy fogaikat egy életen át megőrizhessék.


Tovább adhatóak a periodontális betegségek másoknak?

Az Amerikai Fogorvos Szövetség Lapjának 1997. szeptemberi cikke alapján, az ínybetegségek terjedhetnek gyerekek és szülők valamint párok között. A kutatók szerint az ínyproblémákat okozó baktériumok a nyállal terjedhetnek. Tehát, ha a családtagok vagy párok tagjai kapcsolatba kerülnek egymás nyálával, fennáll a periodontális betegségek átadásának kockázata. Ugyanerre a kutatásra alapozva az Amerikai Periodontológia Akadémia felismerte, hogy az ínybetegségek kezelésébe bevonható az egész család. Ha bármely családtagnak ínyproblémája van, az egész családnak ajánlott szűrővizsgálatra menni.


Mi is az a lepedék és a fogkő?

A legalaposabb fogmosás után is kis idővel megjelenik a fogakon egy vékony réteg, amely a nyál alkotóelemeiből áll. Ez a réteg nem látható, de kiválóan alkalmas arra, hogy baktériumok tapadjanak meg rajta. Az ide került baktériumok azonnal szaporodni kezdenek és az elején láthatatlan, majd később látható réteget képeznek, amit lepedéknek nevezünk. A lepedék a baktériumokon kívül fehérjéket, szénhidrátokat, a baktériumok anyagcseretermékeit, elhalt baktériumokat tartalmaz.

A lepedék az idő múlásával folyamatosan változik, egyre nagyobb számban jelennek meg azok a baktériumok, amelyek az ínygyulladásért felelősek. A fogfelszínhez tapadó lepedék a nyálból szervetlen ionokat köt meg, ezáltal egyre keményebbé válik, lassan elmeszesedik, így alakul ki a fogkő.


Mik azok az ínytasakok?

Normál esetben a csont és az íny úgy simul a fogra, mint egy garbó az Ön nyakára. Amikor a periodontális betegség hatására, a fog és az íny pusztulni kezd, tasakok (kis zsebecskék) alakulnak ki a fogak körül. Idővel ezek egyre mélyülnek, lakhelyet szolgáltatva a baktériumoknak. Ezek a mély tasakok már fogkefével nem tisztíthatóak, így zavartalanul szaporodhatnak az anaerob baktériumok fenntartva a gyulladást, amely végül az íny és a csont pusztulásához vezet. Ha túl sok csont pusztul el, akkor a fog meglazul és a végén ki kell húzni.


55 év felett nagyobb eséllyel alakul ki ínybetegség?

Az ínybetegségek kialakulásának esélye a kor előrehaladtával jelentősen nő. Az 55 év feletti emberek több, mint a felének van periodontitise. Jó hír, hogy – a kutatások szerint – ezek a rossz arányok nem a korosodáshoz, hanem más tényezőkhöz köthetőek. Tehát, a periodontitis nem az időskor elkerülhetetlen velejárója. A kockázati tényezők, amelyek az idősebbeket még fogékonyabbá teszik az ilyen betegségekre, az általános egészségügyi állapot, a leromlott védekezőképesség, a gyógykezelések, a depresszió, a romló memória, a csökkent nyáltermelés, és az anyagi helyzet megváltozása.


Mi a különbség az ínygyulladás és az ínysorvadás között?

A kezdeti fázisban a gyulladás csak az ínyszélre terjed ki duzzadással, vérzéssel, fájdalommal jár, ilyenkor beszélünk íngyulladásról (gingivitis). Később, ha a gyulladás sokáig fennáll ráterjed a fogak mélyebb tartószerkezetére, akkor már az ínybetegségek súlyosabb formájával állunk szemben, a fogágy-gyulladással (periodontitis), amit népiesen fogínysorvadásnak is neveznek. A fogágy-gyulladás, periodontitis kifejlődését mindig ínygyulladás előzi meg, de természetesen nem minden ínygyulladás alakul át szükségszerűen fogágy-gyulladássá.


Hogyan kerülheti el a periodontális betegségeket?

Ahhoz, hogy fogait egy életre megőrizze helyes fogmosással és fogselyem használattal el kell távolítani a lepedéket a fogairól és az ínyéről. A rendszeres fogászati ellenőrzés szintén nagyon fontos. A napi tisztítás minimalizálja a fogkőképződést, de nem előzi meg teljesen. Professzionális tisztítás szükséges legalább évi két alkalommal, hogy eltávolítsák a fogkövet az olyan helyekről is, amelyeket a fogkefe nem ér el.


Mikor keresse fel fogorvosát?
 • ha ínye könnyen el kezd vérezni fogmosás és fogselyem-használat során,
 • ha ínye piros, duzzadt vagy érzékeny,
 • ha az ínye visszahúzódott a fogakról,
 • ha állandóan rossz a lehelete,
 • ha genny jelenik meg a fogak és az íny között,
 • ha laza, szétálló fogai vannak,
 • ha harapásnál megváltozik a fogak illeszkedése,
 • ha seb vagy irritáció van a szájában, ami 2 hét után sem javul,
 • ha gyermekvállaláson gondolkodik,
Az ínybetegséggel rendelkező várandós anyáknál hétszer nagyobb az esély, hogy túl korán és kis súllyal hozzák világra gyermekeiket. Ráadásul, a nők több mint 50%-a tapasztal terhessége során gingivitiszt. Azon nők esetében, akik ügyelnek a szájhigiéniára és sohasem volt korábban giningvitisük, ritkán fordul elő a betegség.
 • ha a családban van ínybeteg,
Kutatások kimutatták, hogy a periodontális betegségeket okozó baktériumok nyállal is terjedhetnek. Ez nagyobb veszélynek teszi ki a párokat és családokat.
 • ha szívbeteg, cukorbeteg, légúti betegsége, csontritkulása van,
Folyamatban lévő kutatások szerint, az ínybetegségek és a fenti állapotok között lehet összefüggés. Az ínyproblémákat okozó baktériumok bekerülhetnek a véráramba és veszélyt jelenthetnek a szervezet többi részére. Az egészséges íny hozzájárul a jó általános egészségi állapothoz.
 • ha úgy érzi fogai túl rövidek, vagy ha egy vagy több foga is hiányzik és állandó pótlás beépítésén gondolkodik, ha nem elégedett jelenlegi fogpótlásával, hídjával vagy fogsorával és fogászati beültetésen gondolkodik,

Milyen szájápolási terméket használjon?

Íme néhány irányelv a szájhigiéniai termékek kiválasztásához, amely az emberek többségének esetében jól működik. Azonban, az Ön számára legmegfelelőbb módszer és eszközök megtalálásához nyugodtan forduljon szakemberhez.


A megfelelő felszerelés

 • puha sörtéjű fogkefe, amellyel a nehezen elérhető fogak is tisztíthatóak. Ha a fogkefe sörtéi elhajlanak, elkopnak, vegyen újat. Az elhasznált fogkefék nem tisztítanak megfelelően.
 • A hagyományos fogkefék mellett választhat elektromos fogkeféket is. Ezek biztonságosak és hasznosak a legtöbb esetben.
 • A szájzuhanyok önmagukban nem távolítják el a lepedéket, hacsak nem fogkefével és fogselyemmel együtt használjuk.
 • Szintén segíthet a fogkefék végén található gumivégződés, amellyel fogmosás, fogselyem használat után átmasszírozhatjuk ínyünket.
 • Másik lehetőség az interdentális fogkefék használata, melyek kicsi fejükkel a fogközökből is eltávolítják a lepedéket. Helytelenül használva, ezek megsérthetik az ínyt, tehát használatuk előtt mindenképpen ajánlott konzultálni egy szakemberrel.
 • Használjon fogselymet a fogközök tisztítására
 • Speciális fogkrémek és szájvizek használatáról ajánlatunkban olvashat.
 • Az Ön saját fogazatának megfelelő egyéni módszer kialakításához, olvassa el a "Tudatos szájápolás" című tanulmányunkat, amelyet a hírlevél-feliratkozás után küldünk el Önnek.

Információk az üzemeltetőről és a részletes üzletszabályzat
Rdent.hu © 2008 Minden jog fenntartva
Az oldalon található információk nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot!