Szájápolás
Csak tudatosan!
Webáruház
Online vásárlás
Ajánlatunk
Szájápolás? Mivel?
Cikkek
Hasznos ismeretek
Kapcsolat
Ahol elérhet minket

Elektromos vagy hagyományos fogkefe?


Napjainkban az elektromos fogkefék egyre nagyobb választékban kaphatóak és így már valós alternatívát nyújtanak hagyományos társaikkal szemben.

A hagyományos fogkefék használata időigényes és jó kézügyességet igényel. A tudományos vizsgálatok azt mutatják, hogy a felnőtt lakosság körében sajnos alig lehet találni olyan egyént, aki képes tökéletes, lepedékmentes állapotot fenntartani. A hagyományos fogkefe, kiegészítve fogselyem használatával, – elvileg – alkalmas lenne a jó szájhigiéné fenntartására. Ez azonban kézügyességet, és megfelelő türelmet igényel. Fontos megjegyezni, hogy nagyon kevesen vannak tisztában a helyes szájápolási technikával és nehezen igazodnak el a ma igen nagy számban kapható szájápolási eszközök között.

Az első elektromos fogkefék az 1940-es években jelentek meg, de ezek még nem jelentettek előrelépést a hatékonyabb lepedékeltávolításban. Csak azokban az esetekben tudták látványosan felülmúlni a hagyományos szájápolást, ha a páciens valamilyen mozgásszervi betegségben szenvedett (izületi gyulladás, bénaság, stb.). A korai elektromos fogkefék így elérhetővé tették a korrekt fogmosást azok számára is, akik mozgáskorlátozottak vagy más ok miatt nehézkes számukra a kézi fogkefe használata. Az igazi áttörést a forgó, oszcilláló mozgást végző fejek jelentették, amelyek hatékonyságát számos klinikai vizsgálat is igazolta.

Az elektromos fogkefe mellett szóló érvek:

 • Az egyéni kézügyességnek lényegesen kisebb szerepe van.
 • Hatékonyabban távolítja el a lepedéket.
 • Vannak olyan esetek (pl. mozgáskorlátozottaknál), ahol ez az egyedüli hatásos megoldás az alapos fogmosásra.
 • Általában kisebb a fejrész, ami a fokozottan érzékeny egyéneknél előnyt jelent. Például, a terhesek esetén a fokozott hányingerrel szemben.)
 • Enyhébb nyomás szükséges. Vannak nyomásérzékelős és időjelzős változatok.
 • Erősebb a motiváció azoknál (különösen a gyerekeknél), akik szeretik az újdonságokat és az elektromos ”kütyüket”.
 • Rögzített fogszabályozót viselőknél hatásosabb, mint a hagyományos fogkefe.
 • Az elektromos fogkefék egyre hatékonyabbak és egyre elérhetőbb áron kerülnek forgalomba.
Hátrányuk a hagyományos fogkefékkel szemben:
 • Lényegesen drágább a beszerzése és a fenntartása.
 • Nagyobb a helyigénye, nehézkesebb a szállítása utazás esetén.
 • Az elemes változatoknál figyelni kell a lemerülésre.
 • A rögzített hálózati változatnál a fogkefe szállítható ugyan, de töltés nélkül csak néhány napig működik.
A modern elektromos fogkefék mindenkinek előnyösek, de különösképpen ajánlott azoknak, akiknek a kézügyessége nem olyan jó, vagy a kéz finomabb mozgása akadályozott, esetleg fájdalmas. Ha Ön ínyproblémákkal küzd és/vagy hajlamos a fogkőképződésre, akkor célszerű egy komolyabb forgó-oszcilláló mozgást végző elektromos fogkefét beszerezni. Ha Önnek egészséges az ínye és nem hajlamos a fogkőképződésre, akkor a hagyományos fogkefe vagy egy egyszerűbb elektromos változat a költségkímélőbb megoldás.

Ne felejtse, hogy bármilyen fogkefét is választ, az évenként kétszeri fogorvosi vizsgálatot az alapos, körültekintő fogápolás sem helyettesíti.


Információk az üzemeltetőről és a részletes üzletszabályzat
Rdent.hu © 2006 Minden jog fenntartva
Az oldalon található információk nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot!