Szájápolás
Csak tudatosan!
Webáruház
Online vásárlás
Ajánlatunk
Szájápolás? Mivel?
Cikkek
Hasznos ismeretek
Kapcsolat
Ahol elérhet minket
Szájápolás
csak tudatosan!
Tudatos szájápolás
(részlet)


Nehezen tisztítható helyek

A mai táplálék nagy lepedékképző képességgel rendelkezik. A lepedéket alkotó baktériumok vagy azok anyagcseretermékei játszanak szerepet nagyon sok szájüregi megbetegedésben. Ilyen a fogszuvasodás, az ínybetegségek és a kellemetlen lehelet egy jelentős része is. A szájápolásnak a teljes szájra ki kell terjednie, de az általános felfrissítő fogmosáson túl tudatosan a lepedék teljes eltávolítására kell törekedni, oda kell figyelni azokra a kritikus helyekre amelyeket nehezebb tisztán tartani. Ezek a területek változhatnak az életkor, a hormonális hatások, meglevő panaszok, fogszabályozó, fogpótlás viselése stb. függvényében.

Eszközök

A lényeg a tudatosság. Nem azért kell egyik vagy másik eszközt használni, mert ez a legújabb, vagy most éppen ezt reklámozzák. A cél a lepedék maradéktalan eltávolítása mindenhonnan, a nehezen tisztítható kritikus helyekről is. Nem a szájápolásra elköltött forintok, hanem az eszközöknek a helyzetnek megfelelő tudatos kiválasztása és az alaposság a fontos. Egyszerű fogkefével és fogselyemmel, megfelelő odafigyeléssel tökéletes szájhigiénia tartható fenn az esetek többségében. Az elektromos fogkefe könnyebbé, hatékonyabbá teszi a fogmosást, ezért a használata ajánlott. Ha egy különleges helyzettel állunk szemben, akkor mindig egyedileg a probléma megoldását legjobban szolgáló eszközt kell bevetni.

Fogkrémek, szájvizek, egyéb készítmények

Az eszközök kiválasztáshoz hasonlóan, a szájápolási készítmények megválasztását is a tudatosság kell hogy vezérelje. A cél, hogy olyan fogkrémet válasszunk, amelyik megfelelő mennyiségben tartalmaz fluort és az íze megfelel elvárásainknak, szívesen használjuk. Ha valamilyen problémával küszködünk, akkor a helyzetnek megfelelő fogkrém vagy egyéb egyedileg kiválasztott készítmény használata ajánlott. Akinek az ínye nincs visszahúzódva, nincs fognyaki érzékenysége, semmi értelme, hogy egy erre a célra kifejlesztett drága fogkrémet használjon. Ugyanígy a rossz lehelet kezelésében nagy szerephez jutó pl. TheraBreath fogkrém teljesen felesleges egy egészséges embernek, ugyanakkor a leheletproblémákkal küzdőknek lényeges életminőség javulást hozhat.

Alakítsa ki a saját módszerét, amelyik az Ön adottságainkhoz igazodik.

Mindenkinek a fogazata egyedi. Ha figyelembe vesszük, hogy a foghiányok variációja több tízezer féle lehet és nem mindegy, hogy milyen a megmaradt fogak, az íny, a pótlások állapota. Figyelembe kel venni továbbá általános betegség, terhesség, dohányzás, szájszárazság, kellemetlen lehelet, nyelvlepedék, fogszabályzó jelenlétét.
Ezek talán a leggyakoribb és legjellegzetesebb sajátos esetek, de természetesen a lehetőségek száma végtelen, ezért hangsúlyozni szeretném újra a módszereinknek a saját adottságainkhoz történő tudatos igazítását. Természetesen másképp kell ápolni a száját egy olyan embernek, akinek minden foga megvan, ezek szorosan helyezkednek el egymás mellett, mint egy olyan szájat, ahol csak néhány fog van. Más odafigyelést igényel egy implantátum, egy fogszabályzó készülék, egy vérző íny vagy esetleg egy műtéten átesett beteg. A legfontosabb, hogy mindig józan ésszel tudatosan végezzük el a szájápolást, a célokat és az esetleges sajátosságokat figyelembe véve.

Nem kell mindent magunknak kitalálni, nyugodtan kérdezzük meg a szakembereket!Szeretné elolvasni a teljes cikkeket? Iratkozzon fel hírleveleinkre! >>>


Információk az üzemeltetőről és a részletes üzletszabályzat
Rdent.hu © 2006 Minden jog fenntartva
Az oldalon található információk nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot!