Szájápolás
Csak tudatosan!
Webáruház
Online vásárlás
Ajánlatunk
Szájápolás? Mivel?
Cikkek
Hasznos ismeretek
Kapcsolat
Ahol elérhet minket

Az édes megváltás?

Xilit (Xylitol) - A tökéletes és természetes édesítőszer


A xilit egy természetes és biztonságos édesítő a cukor és a mesterséges szerek negatív mellékhatásai nélkül. A cukorhoz képest a xilit 40 százalékkal kevesebb kalóriát és 75 százalékkal kevesebb szénhidrátot tartalmaz. Lassabban szívódik fel, ezáltal nagyon kis mértékben befolyásolja az inzulin szintet, ezért cukorbetegek is fogyaszthatják.

A xilit külső megjelenésében, ízében megegyezik a cukorral, utóíze nincs. Kristályos formájában tökéletesen helyettesítheti a cukrot: alkalmas sütésre, főzésre, ételek és italok édesítésére.

A második világháború idején Finnország komoly cukor hiányban szenvedett, így kutatásokat indított egy a cukrot helyettesítő édesítőszer felfedezésére. Tudósai ekkor bukkantak rá a szerves kémiában akkor már nem ismeretlen, alacsony kalóriájú anyagra, a xilitre, amit először 1891-ben fedezett fel egy német kémikus szinte egyidőben a francia kutatásokkal.

A 60-as években Németország, Svájc, Japán és a Szovjetúnió használta fel diabetikus termékekben és infúziós terápiaként a gyógyászatban. Azóta számos ország, többek között Olaszország és Kína is előállítja. Azonban a költségesebb eljárás a xilitet sok országban háttérbe szorította az olcsó nádcukor gyártáshoz képest. A xilit az emberi szervezetben, a szövetekben is megtalálható. Kivonható a bogyós és más rostban gazdag gyümölcsökből, zöldségekből, továbbá kukorica csőből, és a finnek felfedezésének köszönhetően nyírfa kéregből is. A xilit ízre és megjelenésre éppen olyan mint a cukor, azonban itt véget is ér minden további hasonlóságuk. A xilit a cukor szöges ellentéte. Míg a cukor támadja a szervezetünket, a xilit helyreállítja. Építi az ellenálló képességet és lassítja az öregedést, jót tesz a fogaknak, stabilizálja az inzulin- és a hormon szintet.

A xilit egy ún. cukor-alkohol, ami 5 szénatomból áll. Minden más cukor származék, pl. a szorbit ami egy másik népszerű édesítő, hat szén atommal rendelkezik, ám ez a xilittel ellentétben táplálja a baktériumokat és a gombákat. Glikémiás index: 7.

Amíg a cukor savasít, a xilit lúgosító hatássú. Néhány esetben a kezdeti fogyasztásnál enyhe hashajtó hatás tapasztalható, de, mivel szervezetünk enzim aktivitása igazodik a fogyasztási szinthez, ez a kényelmetlenség pár nap múlva elmúlik.

Klinikai tesztek bizonyítják, hogy a xilit (xylitol)

  • elősegíti a gyógyulását, és csökkenti a belsőfül és orrmelléküregi gyulladások előfordulási gyakoriságát,
  • lassítja a fogkő kialakulását,
  • csökkenti a fogszuvasodást,
  • csökkenti a fogkősavak termelődését,
  • elősegíti a fogzománc remineralizációját/újraépülését.
A 70-es évek elején fedezték fel a Turku Egyetem finn tudósai, hogy a xilit rendkívül jelentős szerepet játszik a szájhigiéniában. Visszafordítja a szájban a cukor káros hatásait. Az erjedési folyamatok nem tudnak a xilit jelenlétében végbemenni, a szájüregi baktériumok nem tudják azt savvá alakítani, íly módon segít a száj megfelelő sav-bázis egyensúlyát beállítani. Ez a lúgos - más néven bázikus- közeg nem kedvez a támadó baktériumoknak, különösen az egyik legrombolóbbnak, a streptococcusnak.

A xilit fogyasztás közvetlenül lefekvés előtt, fogmosás és fogselyem használat után alkalmazva védi és ápolja a fogakat és az ínyt. Ellentétben a cukorral, a xilit jótékony hatást fejt ki, ha a fogunkon hagyjuk éjszakára. Megfelelő használattal a xilit megállítja a fogszuvasodás folyamatát, sőt képes a fogzománc erősítésére. A leghatékonyabban a kisebb szuvasodási foltokat tudja kezelni. A mértéktelen cukor fogyasztás egyre több egészségügyi problémát okoz napjainkban. Végre van egy ideális megoldás az egészségünk megőrzésére és az édesség iránti vágyunk kielégítésére. A több mint 1500 tudományos kutatás e témában arra az eredményre jutott, hogy minél többet fogyasztunk a xilitből, annál eredményesebben tudjuk kiiktatni életünkből a cukorfüggőséget, és helyes táplálkozással kombinálva létrehozhatjuk szervezetünk bázikusságát.

Képzeljük el, hogy bűntudat nélkül ehetünk süteményeket, hogy nem kell csontritkulástól tartanunk miközben két púpos kiskanál xilittel édesített kakaót iszogatunk, vagy hogy olyan rágógumit rágunk ami megakadályozza a szuvasodást, vagy a fogíny betegségeket. Mindez a xilittel - a xukorral- teljességgel lehetséges.


Forrás: www.neera.hu


Információk az üzemeltetőről és a részletes üzletszabályzat
Rdent.hu © 2006 Minden jog fenntartva
Az oldalon található információk nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot!